RECEPT FRÅN IK

Nässelsoppa med rotsaker

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 l späda brännässlor
  • 1 st gul lök
  • 1 st potatis fast
  • 1 st palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl grädde
  • salt och svartpeppar
  • 1.5 msk finskuren gräslök
  • Till servering: Rostat surdegsbröd och blåmögelost

Gör så här

1

Skölj nässlorna noga i kallt vatten. Förväll nässlorna i ett par deciliter vatten i cirka 5 minuter. Sila av och finhacka.

2

Skala lök, potatis och palsternacka. Finhacka löken och skär potatis och palsternacka i mindre bitar.

3

Hetta upp oljan och fräs löken i ett par minuter utan att den tar färg. Tillsätt potatis, palsternacka, vatten samt buljongtärning.

4

Koka under lock i cirka 10 minuter tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt nässlor och grädde, sjud utan lock i 5 minuter.

5

Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Lägg upp i skålar, toppa med gräslök.

6

Servera med surdegsbröd toppat med ädelost. 


Kommentar:
Servera soppan med rostat surdegsbröd med mögelost. Mjukkokt ägg är också gott i soppan.

Recept