Du behöver
- 2 l späda brännässlor
- 1 st gul lök
- 1 st potatis fast
- 1 st palsternacka
- 1 msk olivolja
- 1 l vatten
- 1 st grönsaksbuljongtärningar
- 1 dl grädde
- salt och svartpeppar
- 1.5 msk finskuren gräslök
Till servering: Rostat surdegsbröd och blåmögelost
Gör så här
Skölj nässlorna noga i kallt vatten. Förväll nässlorna i ett par deciliter vatten i cirka 5 minuter. Sila av och finhacka.
Skala lök, potatis och palsternacka. Finhacka löken och skär potatis och palsternacka i mindre bitar.
Hetta upp oljan och fräs löken i ett par minuter utan att den tar färg. Tillsätt potatis, palsternacka, vatten samt buljongtärning.
Koka under lock i cirka 10 minuter tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt nässlor och grädde, sjud utan lock i 5 minuter.
Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Lägg upp i skålar, toppa med gräslök.
Servera med surdegsbröd toppat med ädelost.
Servera soppan med rostat surdegsbröd med mögelost. Mjukkokt ägg är också gott i soppan.