Musselpasta med tomat

Du behöver 1 st nät blåmusslor 3 dl vitt vin eller vatten 1 krm salt 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 st raka...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st nät blåmusslor
  • 3 dl vitt vin eller vatten
  • 1 krm salt
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st raka sardellfiléer
  • 3 msk olivolja
  • 0.5 st fiskbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • salt och peppar
  • 4 prt pasta

Till garnering och servering

3 msk hackad persilja
1.5 msk olivolja
nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. 

2

Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka dem på hög värme under lock 5–8 minuter. Håll musslorna varma under lock.  

3

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det hackade med sardellerna i oljan i en stor panna cirka 3 minuter. Tillsätt smulad buljongtärning och tomatpuré, fräs cirka 1/2 minut. Blanda i de krossade tomaterna och koka såsen cirka 5 minuter. Häll i vinspadet från de kokta musslorna, koka såsen under omrörning cirka 5 minuter (späd med lite vatten om den känns för tjock). Smaka av med salt och peppar.

4

Blanda musslorna i såsen. (Släng de musslor som inte öppnat sig under kokningen.) Vänd ner pastan. Låt allt bli genomvarmt.

5

Garnera med hackad persilja. Ringla över olivolja. Peppra. Servera med bröd.

6

Tips: Den som vill kan blanda såsen med musslor utan skal.


Kommentar:
Sardeller ger härlig sälta till tomatsåsen, men du kan också smaksätta den med 4–5 ansjovisfiléer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top