Morotssoppa med yoghurt

Du behöver 400 g morot 1 st gul paprika 1 st gul lök 1 msk olivolja 0.5 tsk rosmarin grovt finhackad, eller 1 nypa torkad...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 400 g morot
  • 1 st gul paprika
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 tsk rosmarin grovt finhackad, eller 1 nypa torkad
  • 1 st vitlöksklyfta med skal
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • peppar
  • salt

Till servering

1 dl matyoghurt
1 msk olivolja
gott bröd

Gör så här

1

Värm ugnen till 200 grader. Skala morötterna och dela dem på bredden och längden till grova stavar. Dela, kärna ur och kvarta paprikan. Skala och klyfta löken grovt. Lägg allt på en papprad plåt, ringla över olivolja, strö över rosmarin och blanda noga. Lägg dit den oskalade vitlöksklyftan och rosta mitt i ugnen i 30 minuter eller tills allt är mjukt. 

2

Tryck ut vitlöken ur skalet och lägg i en mixer eller matberedare tillsammans med de rostade grönsakerna. Häll i lite av buljongen och mixa slätt, tillsätt resten av buljongen lite i taget. Häll över i en kastrull, vispa i grädden och värm. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt. 

3

Häll den varma soppan i skålar och servera med lite matyoghurt, olivolja och ett gott bröd att doppa. 


Kommentar:
Den rostade morotssoppan har en god mild smak. För mer sting, uteslut rosmarinen och låt en röd chili rosta med bland grönsakerna som sedan mixas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top