Morotskaka med lemoncurd

Du behöver 4 st ägg 3 dl råsocker 150 g smör 1 st vaniljstång 1 nypa kardemumma grovstött 3 dl vetemjöl 1 dl morötter finrivna...

Tillagningstid: 90 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 3 dl råsocker
  • 150 g smör
  • 1 st vaniljstång
  • 1 nypa kardemumma grovstött
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl morötter finrivna
  • 100 g hasselnötter fint mixade
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat

Till formen:

smör
2.5 msk hasselnötter finhackade

Topping:

2 st ägg
2 dl strösocker
2 st lime
2 st citron
50 g smör
2 dl philadelphiaost

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker lätt och fluffigt. Smält smöret och låt det svalna. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i äggsme-ten tillsammans med kardemumman. Blanda i vetemjöl, finrivna morötter, mixade hasselnötter, bakpulver och bikarbonat. Blanda och rör till sist ner smöret.

2
Baka kakan i en form med löstagbar kant, som smörats och bröats med finhackade hasselnötter. Ställ kakan mitt i ugnen och grädda i cirka 50 minuter tills en provsticka kommer ut torr.

3

4
Topping:

5
Vispa ägg och socker i en tjockbottnad kastull. Tillsätt saften av två lime och en citron. Spar den andra citronen till dekoration av kakan. Vispa samman och sätt blandningen på spisen. Värm och rör samtidigt ner smöret skuret i små kuber.

6
Sjud på svag värme under omrörning tills blandningen tjocknat. Häll genast upp i en bunke för att svalna.

7
När krämen är kall, vispa i färskosten, det görs lättast med elvisp. Bred ut krämen på den avsvalnade kakan och riv över skalet från en citron.


Kommentar:
Tid: 40 min + 50 min i ugnen

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top