RECEPT FRÅN IK

Mjuk citronkaka med hallon

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 80 minuter
7 bitar

Du behöver

  • smör och ströbröd till formen
  • Kaka

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 0.5 st citron finrivet skal, vältvättad
  • 2 st ägg
  • 3 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Glasyr

  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 msk citronsaft färskpressad
  • Garnering

  • 4-5 dl färska hallon
  • florsocker
  • myntablad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en släpplätt-, glas- eller aluminiumkakform (1 1/2 liter). 

2

Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Blanda i citronskal. Vispa i ett ägg i taget. Rör i vattnet. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga. Häll smeten i formen. 

3

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Stjälp kakan ur formen och låt den kallna.

4

Blanda ihop ingredienserna till glasyren till en slät smet. Ringla glasyren över kakan. Låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter. 

5

Fyll och toppa kakan med hallonen. Sikta över lite florsocker. Garnera med myntablad.


Kommentar:
Här får vi frisk citronsmak i både kaka och glasyr och färska hallon till servering.

Recept