RECEPT FRÅN IK

Minibröd med keso

Av . Foto: Ulf Svensson

Tillagningstid: 90 minuter
50 stycken

Du behöver

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 11-13 dl vetemjöl
  • 100 g keso
  • uppvispat ägg eller mjölk till pensling

Gör så här

1

Smält smöret, tillsätt mjölken, ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken eller hushållsmaskinen. Rör i mjölk och smör.

2

Blanda i salt, socker, kli, graham och lilla mängden vetemjöl. Ta i mera vetemjöl om det behövs. (Spar resten till utbakningen.) Tillsätt keson. Arbeta samman till smidig deg. 

3

Jäs 30 minuter under ren handduk. Värm ugnen till 250 grader. Arbeta ihop degen igen och trilla 50 frallor. Låt dem jäsa på (papprad) plåt i 30 minuter under handduk. Pensla med mjölk eller ägg och grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.

Låt kallna på galler (under handduk för mjukare yta).

4

Tips: Man kan smaksätta bröden genom att använda exempelvis keso med löksmak. Kan frysas.


Kommentar:
Den näpna brödstorleken är anpassad till barnahänder. Men frallorna kan förstås gärna göras större.

Recept