Midsommartallrik med matjessill och tillbehör

Du behöver 1 st huvud grönsallat 2 st burkar matjesfiléer (à 200 g) 3 dl gräddfil 3 msk gräslök 1 kg färskpotatis vatten + 1...


4 portioner

Du behöver

  • 1 st huvud grönsallat
  • 2 st burkar matjesfiléer (à 200 g)
  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk gräslök
  • 1 kg färskpotatis
  • vatten + 1 msk salt
  • 0.5 kruka dill
  • 0.5 tsk chilipeppar finhackad
  • 75 g smör
  • tunnbröd hårt
  • 100 g västerbottensost
  • 1 dl rabarbermarmelad

Gör så här

1
Skölj grönsalladsbladen och låt vattnet droppa av väl. Sila spadet av sillen och låt filéerna droppa av på kökspapper.

2

3
Mixa cirka 1/2 deciliter av gräddfilen med 2 matskedar av gräslöken, rör ner i resten av gräddfilen. Sätt den i kylskåp tills servering.

4

5
Borsta färskpotatisen, häll på kokande vatten och salta rikligt. Bryt ner dillstjälkar. Koka potatisarna tills de har en liten fast kärna i mitten, de blir färdiga på eftervärmen. Sila och låt ånga av.

6

7
Finhacka dillen och rör dem och chilipeppar i smöret som sedan ställs i kylskåp tills servering.

8
Bryt hårt tunnbröd, lägg på tjocka ostskivor och rabarbermarmelad.

9

10
Vid servering läggs sillen i skålar av salladsblad på tallrikarna, gräslöksgräddfilen serveras i små skålar eller glas. Strö resten av gräslöken på gräddfilen och sillen.

11

12
Toppa potatisen med dillkryddsmör som får smälta ner på potatisarna. Servera tunnbrödsbitarna till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top