Du behöver
- 1 st huvud grönsallat
- 2 st burkar matjesfiléer (à 200 g)
- 3 dl gräddfil
- 3 msk gräslök
- 1 kg färskpotatis
- vatten + 1 msk salt
- 0.5 kruka dill
- 0.5 tsk chilipeppar finhackad
- 75 g smör
- tunnbröd hårt
- 100 g västerbottensost
- 1 dl rabarbermarmelad
Gör så här
1
Skölj grönsalladsbladen och låt vattnet droppa av väl. Sila spadet av sillen och låt filéerna droppa av på kökspapper.
2
3
Mixa cirka 1/2 deciliter av gräddfilen med 2 matskedar av gräslöken, rör ner i resten av gräddfilen. Sätt den i kylskåp tills servering.
4
5
Borsta färskpotatisen, häll på kokande vatten och salta rikligt. Bryt ner dillstjälkar. Koka potatisarna tills de har en liten fast kärna i mitten, de blir färdiga på eftervärmen. Sila och låt ånga av.
6
7
Finhacka dillen och rör dem och chilipeppar i smöret som sedan ställs i kylskåp tills servering.
8
Bryt hårt tunnbröd, lägg på tjocka ostskivor och rabarbermarmelad.
9
10
Vid servering läggs sillen i skålar av salladsblad på tallrikarna, gräslöksgräddfilen serveras i små skålar eller glas. Strö resten av gräslöken på gräddfilen och sillen.
11
12
Toppa potatisen med dillkryddsmör som får smälta ner på potatisarna. Servera tunnbrödsbitarna till.