RECEPT FRÅN IK

Matvetesallad med spenatsås

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 dl matvete
  • 250 g broccoli
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 150 g champinjoner
  • 150 g rökt bogskinka
  • 25 g bladspenat
  • 250 g halloumi
  • Spenatsås

  • 100 g bladspenat
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • örtsalt
  • svartpeppar

Gör så här

1

Koka matvetet enligt anvisningen på paketet. Bred ut matvetet på ett uppläggningsfat så att det kallnar. 

2

Ta bort det grövsta på stammen och skär broccolin i små bitar. Lägg över i en bunke, tillsätt olivolja och lite salt och krama broccolin med handen så att den blir mjuk. 

3

Skiva champinjonerna tunt. Strimla skinkan. Lägg broccoli, champinjoner och bogskinka ovanpå matvetet. Strö över bladspenaten.

4

Skär halloumin i skivor och dela dem på mitten. Stek dem i olivolja i en stekpanna. Lägg osten ovanpå salladen.

5

Spenatsås Skär spenaten i bitar. Stavmixa den i en bunke. Blanda i crème fraiche, senap och citronskal, smaka av med örtsalt, salt och peppar. 

6

Tips: Såsen kan förberedas och förvaras kallt tills det är dags att servera.


Kommentar:
Här serverar vi spenatbladen råa i en matig sallad men mixar också ner dem i den krämiga dressingen smaksatt med dijonsenap och citronskal.

Recept