RECEPT FRÅN IK

Marinerade räkor på stekt bröd

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 st röd chili
  • 3 msk olivolja
  • 1 pkt saffran
  • 0.25 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk vitt vin
  • salt
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • 1 kg räkor med skal (400 g skalade)
  • 0.5 dl finklippt gräslök
  • 2 skiva formfranska

Gör så här

1

Pressa eller riv vitlöksklyft­orna. Dela chilin på längden och ta bort kärnhuset. Finhacka den.

2

Fräs vitlök och chili i 1 msk av olivoljan i en kastrull. De ska bara bli lite mjuka, inte få färg.

3

Dra kastrullen från värmen och tillsätt resten av oljan, saffran, paprikapulver, vitt vin och salt. Låt marinaden kallna och tillsätt sedan citron, räkor och gräslök.

4

Skär bort kanterna på brödskivorna och dela dem på diagonalen. Stek brödet i olivolja i en stekpanna. Fördela räkorna ovanpå brödskivorna. Servera medan brödet är varmt.

5

Tips! Använd helst räkor med skal. 1 kg oskalade motsvarar 400 g skalade.


Kommentar:
Lägg räkor i en smakrik marinad med vitlök, chili och saffran och servera på stekt bröd.

Recept