RECEPT FRÅN IK

Marinerade grönsaker med gremolata

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul paprika
  • 1 st röd paprika
  • 0.5 st medelstor fänkål
  • 1 st squash liten
  • 2 msk olivolja
  • Gremolata

  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 0.5 dl finhackad bladpersilja
  • 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet och pressad saft
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • Till servering

  • lufttorkad skinka
  • salami
  • oliver

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikorna på mitten och kärna ur. Skär i mindre bitar.

2

Dela fänkålen på mitten och skär i mindre bitar. Skiva squashen. 

3

Lägg grönsakerna på en papprad plåt och ringla över olivoljan. Blanda och rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 20 minuter tills de fått fin färg och mjuknat.

4

Blanda alla ingredienser till gremolatan i en stor bunke. Lägg i de varma grönsakerna och blanda runt.

5

Marinera i rumstemperatur i minst 30 minuter före servering. Servera tillsammans med valfria charkuterier som lufttorkad skinka och salami, oliver och bröd.

6

Tips: Grönsaker som blir över kan sparas i väl rengjord burk med lock i kylen. Håller minst en vecka.


Kommentar:
När de ugnsrostade grönsakerna marineras i gremolata får de maximalt med smak. Servera med kallskuret, oliver och bröd.

Recept