RECEPT FRÅN IK

Marängsviss med rabarberkolasås

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Maränger

  • 3 st äggvitor
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • Rabarberkolasås

  • 350 g rabarber i bitar
  • 1 dl ljus sirap
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk äkta vaniljpulver
  • Till servering

  • 1 l vaniljglass
  • 2 dl vispgrädde vispad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 110 grader. Häll äggvitorna i en helt ren rostfri bunke. Tillsätt ättiksprit och vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget. Vispa tills sockret smält och smeten är fast och blank.

2

Klicka ut små maränger, cirka 20 stycken, på papprad plåt. Tänk på att marängerna sväller i ugnen, så lägg dem inte för tätt. Grädda mitt i ugnen i 50–60 minuter. De ska lossna lätt från bakplåtspapperet, låt dem annars stå kvar en stund till.

3

Häll rabarber i bitar, sirap, socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka samman i 10–15 minuter tills såsen tjocknat och rabarbern mjuknat. Ställ att svalna.

4

Varva glass med vispad grädde, maränger och rabarber­kolasås. Servera genast.

5

Tips! Rabarberkolasåsen är också jättegod att servera varm.


Recept