Du behöver
- 150 g smör
- 3 st ägg medelstora
- 2 dl råsocker
- 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saften
- 3 dl mandelmjöl
- 0.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 tsk äkta vaniljpulver
Garnering
1-2 st apelsiner
2 msk flytande honung
Till servering
2 dl crème fraîche
2 msk florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 centimeter i diameter).
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smör samt skal och saft från apelsinen.
Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver väl. Tillsätt i äggsmeten och rör tills smeten är slät.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter tills kakan känns torr. Den ska vara saftig men inte kladdig när man känner med en provsticka. Låt svalna.
Skiva apelsinerna tunt. Garnera kakan med apelsinskivor och honung när den svalnat. Blanda crème fraiche med florsocker att servera till kakan.
Kakan får fin smak från apelsin och honung, och med mandelmjöl i smeten blir den härligt saftig.