RECEPT FRÅN IK

Mandelkaka med apelsin

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
10 bitar

Du behöver

  • 150 gram smör
  • 3 stycken ägg medelstora
  • 2 deciliter råsocker
  • 1 styck apelsin det yttersta finrivna skalet och saften
  • 3 deciliter mandelmjöl
  • 0.5 deciliter vetemjöl
  • 1 tesked bakpulver
  • 0.5 teskedar äkta vaniljpulver
  • Garnering

  • 1-2 styck apelsiner
  • 2 matskedar flytande honung
  • Till servering

  • 2 deciliter crème fraîche
  • 2 matskedar florsocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 centimeter i diameter).

2

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.

3

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smör samt skal och saft från apelsinen.

4

Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver väl. Tillsätt i äggsmeten och rör tills smeten är slät.

5

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter tills kakan känns torr. Den ska vara saftig men inte kladdig när man känner med en provsticka. Låt svalna.

6

Skiva apelsinerna tunt. Garnera kakan med apelsinskivor och honung när den svalnat. Blanda crème fraiche med florsocker att servera till kakan. 


Kommentar:
Kakan får fin smak från apelsin och honung, och med mandelmjöl i smeten blir den härligt saftig.

Recept