RECEPT FRÅN IK

Majsfritters med fetaost

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g majskorn frysta, tinade
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl mjölk
  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 4 st salladslökar skivade
  • 150 g fetaost
  • svartpeppar
  • smör och olja till stekning
  • Sallad

  • 2 st avokador
  • 0.5 st gurka
  • 12 st körsbärstomater
  • 2 st salladslökar
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 10 st blad basilika
  • Tsatsiki

  • 0.5 st gurka
  • 2 dl yoghurt tjock
  • 1-2 st klyfta vitlök

Gör så här

1

 Sätt ugnen på 100 grader. Stavmixa cirka 2/3 av majsen med ägg och mjölk i en stor skål. Blanda mjöl, bakpulver och salt och blanda ner i majsmixen. Ta några tag med pepparkvarnen och vänd ner resterande majskorn, salladslök och fetaost i smeten. Den kommer att vara ganska tjock.

2

Hetta upp en stekpanna med stekfett och klicka i cirka två matskedar åt gången av smeten och platta ut något. Stek cirka 2 minuter per sida på medelvärme och låt plättarna få fin färg. Varmhåll i ugnen medan resterande plättar steks, det ska bli cirka 12 stycken.

3

Kärna ur, skala och skär avokadon i bitar, skala, dela, kärna ur och skiva gurkan, Dela tomaterna, ansa och skiva salladslöken. Blanda allt i en skål med en dressing på citronsaft, olivolja, salt och peppar. Strimla basilikan och strö över.

4

Riv gurkan till tsatsikin, salta och låt rinna av i durkslag. Pressa vätskan ur gurkan, blanda med yoghurt och riven vitlök. Smaka av med salt.

5

Servera majsplättarna med sallad och tsatsiki.


Kommentar:
En del av majskornen mixas och en del rörs ner hela i smeten i våra matiga majsfritters. Fetaost och salladslök ger sälta och mild löksmak. För variation, smaksätt smeten med finhackad chili och hackad färsk koriander.

Recept