Lussebullar med kesella

Med kesella i degen kan du få till riktigt saftiga lussebullar!


30 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 1 st ägg
  • russin ca 1 dl
  • vetemjöl ca 1 1/2 liter
  • ägg till pensling

Gör så här

1
Smula ner jästen i bakbunken. Smält smöret, häll på mjölken och ljumma degspadet fingervarmt, 37 grader.
2
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesella, salt, socker och saffran som stötts i mortel med lite av sockret. Rör tills allt löst sig och tillsätt ägg. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Sätt den att jäsa övertäckt cirka 60 minuter. Går lättast i en köksmaskin.
3
Forma lussekatter som S eller som runda bullar eller dylikt. Lägg dem på papprad plåt, stick ner russin som dekoration. Jäs till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter till gyllenbrun färg. Låt svalna på galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top