RECEPT FRÅN IK

Löksoppa ostgratinerad

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.25 kg gul lök
  • 3.5 msk olivolja
  • 0.25 tsk torkad timjan
  • 1 msk strösocker
  • 2 tärning hönsbuljong
  • 2-3 dl torrt vitt vin
  • 1 l kokande vatten
  • 2 st stora skivor surdegsbröd
  • salt
  • 4 dl riven ost
  • färsk timjan till garnering
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Dela löken och ta av skalen. Skär löken i tunna skivor, använd matberedare eller mandolin.

2

Fräs löken mjuk och guldgul i oljan, cirka 20 minuter. Rör om då och då. Smula över torkad timjan, strö över socker och fräs cirka 3 minuter. Blanda i smulade buljongtärningar. Tillsätt vinet och hälften av vattnet, koka soppan cirka 15 minuter. 

3

Dela brödskivorna och rosta dem i brödrost eller i het stekpanna.

4

Sätt ugnen på grill 225 grader.

5

Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens, ge den ett uppkok. Smaka av med salt. Häll soppan i soppskålar och ställ dem i en långpanna. Toppa med det rostade brödet och osten. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och gratinera soppan cirka 3 minuter, passa noga så att brödet och osten inte bränns. Garnera med färsk timjan. Peppra.


Kommentar:
Det är fint att garnera soppan med färsk timjan. Men det går också bra att smula över lite torkad timjan.

Recept