RECEPT FRÅN IK

Lökgratäng med varmrökt lax

Av . Foto: Eva Hidén

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg gul lök mellanstor
  • 2-3 msk rapsolja
  • salt
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 3-4 dl grädde
  • 3-4 dl färskriven parmesan
  • nymalen svartpeppar
  • Till garnering och servering

  • 1-2 dl färskriven parmesan
  • 4 prt varmrökt fisk t ex lax
  • färska örter t ex oregano, persilja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skala löken och skär varje lök i cirka 4 skivor. Fräs löken i oljan cirka 15 minuter eller tills den är nästan mjuk. Salta.

3

Rör ut senapen i 3 matskedar av grädden i en bunke. Rör i resten av grädden. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar.

4

Lägg löken i en smord ugnssäker form. Häll gräddblandningen över löken och gratinera i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

5

Toppa löken med parmesanen och servera med fisken. Garnera gärna lök och fisk med färska örter. 


Kommentar:
Den här gräddiga gratängen passar fint ihop med varmrökt fisk eller skinka.

Recept