Lökgratäng med varmrökt lax

Du behöver 1 kg gul lök mellanstor 2-3 msk rapsolja salt 1-2 tsk dijonsenap 3-4 dl grädde 3-4 dl färskriven parmesan nymalen svartpeppar Till garnering...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg gul lök mellanstor
  • 2-3 msk rapsolja
  • salt
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 3-4 dl grädde
  • 3-4 dl färskriven parmesan
  • nymalen svartpeppar

Till garnering och servering

1-2 dl färskriven parmesan
4 prt varmrökt fisk t ex lax
färska örter t ex oregano, persilja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skala löken och skär varje lök i cirka 4 skivor. Fräs löken i oljan cirka 15 minuter eller tills den är nästan mjuk. Salta.

3

Rör ut senapen i 3 matskedar av grädden i en bunke. Rör i resten av grädden. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar.

4

Lägg löken i en smord ugnssäker form. Häll gräddblandningen över löken och gratinera i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

5

Toppa löken med parmesanen och servera med fisken. Garnera gärna lök och fisk med färska örter. 


Kommentar:
Den här gräddiga gratängen passar fint ihop med varmrökt fisk eller skinka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top