Du behöver
- 1 kg gul lök mellanstor
- 2-3 msk rapsolja
- salt
- 1-2 tsk dijonsenap
- 3-4 dl grädde
- 3-4 dl färskriven parmesan
- nymalen svartpeppar
Till garnering och servering
1-2 dl färskriven parmesan
4 prt varmrökt fisk t ex lax
färska örter t ex oregano, persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala löken och skär varje lök i cirka 4 skivor. Fräs löken i oljan cirka 15 minuter eller tills den är nästan mjuk. Salta.
Rör ut senapen i 3 matskedar av grädden i en bunke. Rör i resten av grädden. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar.
Lägg löken i en smord ugnssäker form. Häll gräddblandningen över löken och gratinera i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Toppa löken med parmesanen och servera med fisken. Garnera gärna lök och fisk med färska örter.
Den här gräddiga gratängen passar fint ihop med varmrökt fisk eller skinka.