RECEPT FRÅN IK

Ljummen kålsallad med julsmaker

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 25 minuter
6 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 16-20 st brysselkål
  • 1 st liten fänkål
  • 1 st rödlök
  • 2-3 st klementiner
  • 8-10 st dadlar
  • 1 dl valnötskärnor
  • 250 g grovhackad grönkål
  • 3 msk rapsolja
  • 1.5 msk flytande honung
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 100 g getost
  • Garnering

  • blå vallmofrön

Gör så här

1

Ansa och dela brysselkålen. Förväll den i kokande vatten cirka 5 minuter. Låt rinna av. 

2

Ansa och strimla fänkålen.

3

Skala och skär löken i tunna ringar. Skala, dela och skiva klementinerna. Dela och kärna ur dadlarna, och hacka nötterna. 

4

Fräs grönkål, brysselkål och fänkål i oljan under omrörning cirka 1/2 minut. Ta pannan från värmen och blanda i honung och vinäger. Salta och peppra. 

5

Lägg kålen på ett fat. Vänd ner klementiner, dadlar och nötter. Fördela över osten. Garnera med vallmofrön.

6

Tips: Salladen kan varieras med andra citrusfrukter, nötter och torkad frukt eller bär efter tycke och smak.


Kommentar:
Klementiner, dadlar, valnötter – fantastiska juliga ingredienser som vi vill njuta av under julhelgen, både som de är och, som här, i en sallad med tre sorters kål.

Recept