RECEPT FRÅN IK

Laxpaj med smördeg

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 3 msk rapsolja
  • 125 g babyspenat
  • 1 st purjolök stor
  • salt och peppar
  • 200 g gravad lax
  • 4-5 st hårdkokta ägg kalla
  • 2 st rullar kyld smördeg
  • 1 st ägg
  • Till servering

  • 2 dl smetana
  • 2-3 msk rom t ex stenbits- eller forell
  • 1 tsk små dillvippor

Gör så här

1

Hetta upp hälften av oljan i en stor stekpanna. Lägg i spenaten och fräs under omrörning 1–2 minuter eller tills spenaten mjuknar. Låt spenaten kallna och krama ur all vätska.

2

Ansa, snitta och skölj purjon. Skiva den tunt. Fräs den i resten av oljan cirka 3 minuter. Låt svalna. Blanda spenat och purjolök och smaka av med salt och peppar.

3

Skär laxen i skivor. Skala och skär äggen i cirka 1 1/2 centimeter tjocka skivor.

4

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta med en förpackning smördeg i taget. Rulla ut degen tillsammans med bakplåtspapperet och lägg den på en plåt. Skär degen så att du får en degplatta, cirka 23 x 27 centimeter. Spara överflödig deg till garneringen.

5

Lägg spenat och purjo på degplattan, spara cirka 3 centimeter kant runtom. Toppa spenaten med lax- och äggskivor. Pensla kanten med kallt vatten.

6

Rulla ut den andra smör-degen, lyft degen från papperet och lägg degen över fyllningen. Tryck ihop degkanterna först med händerna och sedan med en gaffel så att det blir ett tätt paket. Pensla pajen med uppvispat ägg.

7

Skär ut små fiskar av den sparade degen och lägg som garnering på pajlocket. Pensla med uppvispat ägg. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt svalna, servera med smetana blandad med rom och dillkvistar.


Kommentar:
Ingen påsk utan lax! Här serveras den som paj i ett frasigt täcke av smördeg. Klipp eller skär ut små fiskar av smör­degen, de blir en fin garnering på pajen.

Recept