Laxpaj med fetaost

Du behöver Pajdeg 5 dl vetemjöl 200 g smör kylskåpskallt 5-6 msk iskallt vatten Fyllning 1-2 msk matolja 250 g babyspenat 1 st liten purjolök...

Tillagningstid: 90 minuter
5 portioner

Du behöver

Pajdeg

5 dl vetemjöl
200 g smör kylskåpskallt
5-6 msk iskallt vatten

Fyllning

1-2 msk matolja
250 g babyspenat
1 st liten purjolök
4-5 st salladslökar
röd paprika
1-2 msk smör
400 g gravad lax i bit
3 msk rostade pinjenötter

Ägg- och ostsmet

100 g finsmulad fetaost
150 g gratängost
3 st ägg
1 krm salt
3 dl grädde
0.5-1 krm nymalen svartpeppar

Till garnering och servering

2.5 msk rostade pinjenötter
grönsallad
citronklyftor

Gör så här

1

Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret och kör snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 centimeter i diameter), så att den kommer upp lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och ställ kallt cirka 20 minuter.

2

Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret och kör snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 centimeter i diameter), så att den kommer upp lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och ställ kallt cirka 20 minuter.

3

Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret och kör snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 centimeter i diameter), så att den kommer upp lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och ställ kallt cirka 20 minuter.

4

Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret och kör snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 centimeter i diameter), så att den kommer upp lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och ställ kallt cirka 20 minuter.

5

Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen 10–15 minuter.

6

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg i spenaten och rör om tills den mjuknar, cirka 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur all vätska.

7

Ansa, snitta, skölj och skär purjon i skivor. Ansa och skiva salladslöken. Dela, kärna ur och skiva paprikan. Fräs allt det skivade i smöret cirka 3 minuter.

8

 Skär laxen i skivor.

9

Blanda ingredienserna till ägg- och ostsmeten i en stor bunke. Blanda i urkramad spenat och de frästa grönsakerna. Blanda i nötterna. Vänd ner laxen. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet. 

10

Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Sätt pajen i nedre delen av ugnen 45–60 minuter eller tills fyllningen är gräddad. Täck vid behov pajen med en bit smörad aluminiumfolie efter halva gräddningstiden.

11

Garnera pajen med extra pinjenötter och servera med grönsallad och citronklyftor.


Kommentar:
En paj ska vara fullpackad med smak. Gravad lax, salt ost och smörfrästa grönsaker ger perfekt resultat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top