RECEPT FRÅN IK

Laxpaj med fetaost

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 90 minuter
5 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 5 deciliter vetemjöl
  • 200 gram smör kylskåpskallt
  • 5-6 matskedar iskallt vatten
  • Fyllning

  • 1-2 matsked matolja
  • 250 gram babyspenat
  • 1 styck liten purjolök
  • 4-5 stycken salladslökar
  • röd paprika
  • 1-2 matsked smör
  • 400 gram gravad lax i bit
  • 3 matskedar rostade pinjenötter
  • Ägg- och ostsmet

  • 100 gram finsmulad fetaost
  • 150 gram gratängost
  • 3 stycken ägg
  • 1 kryddmått salt
  • 3 deciliter grädde
  • 0.5-1 kryddmått nymalen svartpeppar
  • Till garnering och servering

  • 2.5 matskedar rostade pinjenötter
  • grönsallad
  • citronklyftor

Gör så här

1

Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret och kör snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 centimeter i diameter), så att den kommer upp lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och ställ kallt cirka 20 minuter.

2

Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret och kör snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 centimeter i diameter), så att den kommer upp lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och ställ kallt cirka 20 minuter.

3

Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret och kör snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 centimeter i diameter), så att den kommer upp lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och ställ kallt cirka 20 minuter.

4

Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret och kör snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25 centimeter i diameter), så att den kommer upp lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och ställ kallt cirka 20 minuter.

5

Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen 10–15 minuter.

6

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg i spenaten och rör om tills den mjuknar, cirka 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur all vätska.

7

Ansa, snitta, skölj och skär purjon i skivor. Ansa och skiva salladslöken. Dela, kärna ur och skiva paprikan. Fräs allt det skivade i smöret cirka 3 minuter.

8

 Skär laxen i skivor.

9

Blanda ingredienserna till ägg- och ostsmeten i en stor bunke. Blanda i urkramad spenat och de frästa grönsakerna. Blanda i nötterna. Vänd ner laxen. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet. 

10

Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Sätt pajen i nedre delen av ugnen 45–60 minuter eller tills fyllningen är gräddad. Täck vid behov pajen med en bit smörad aluminiumfolie efter halva gräddningstiden.

11

Garnera pajen med extra pinjenötter och servera med grönsallad och citronklyftor.


Kommentar:
En paj ska vara fullpackad med smak. Gravad lax, salt ost och smörfrästa grönsaker ger perfekt resultat.