RECEPT FRÅN IK

Laxgratäng med pepparrot

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 0.5-1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 1.5 dl riven Västerbottensost
  • Gratäng

  • 1 st gul lök
  • olivolja att steka i
  • 700 g skinnfri laxsida färsk
  • salt och peppar
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk pepparrot på tub
  • 1 st lime det yttersta finrivna skalet + saften av halva
  • 1.5 kruka basilika
  • 50 g grovt hackade hasselnötter och sötmandel
  • en god sallad till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Börja med moset. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Kör alltsammans till mos med en elvisp. Rör ner västerbottensosten.

3

Skala löken och skär den i fina ringar. Stek den riktigt mjuk och glansig i olivolja, den ska inte ta färg. Lägg löken i en smord ugnsfast form.

4

Dela laxsidan i stora tärningar, cirka 4 x 4 centimeter och lägg dem ovanpå löken. Salta och peppra.

5

Blanda crème fraiche, vispgrädde, pepparrot, limeskal och pressad lime i en bunke.

6

Repa av bladen från basilikan och stöt dem i en mortel. Tillsätt basilikan till crème fraiche-blandningen och smaka av med salt och peppar.

7

Bred blandningen över laxen. Spritsa eller klicka moset runt om.

8

Tillaga i mitten av ugnen i 25 minuter. Strö över nötterna när 5 minuter återstår.

9

Servera med en god sallad.

10

Tips: Fryst lax fungerar också men det blir inte riktigt lika bra som färsk.

Om moset ska spritsas, se till att det inte blir för löst.


Kommentar:
Här täcks laxen med ett krämigt, smakrikt täcke bestående av basilika, pepparrot, lime och crème fraiche. Använd färsk lax för bästa resultat.

Recept