Du behöver
- 200 g färskost av philadelphiatyp
- 100 g kallrökt lax hackad
- 1 dl gräslök fint skuren
Sås
1 st bananschalottenlök finhackad
smör Att steka i
1-2 dl vitt vin
1 st fiskbuljongtärning
1 dl persilja finhackad
2 dl matlagningsgrädde
salt
Tillbehör
kokt potatis, lättkokt broccoli
500 g laxfilé skinnfri laxfilé eller lax i portionsbitar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda philadelphiaost, rökt lax och gräslök till en röra.
Torka av laxen med hushållspapper och skär den i fyra långsmala bitar om den inte redan är delad. Putsa bort det gråa köttet på undersidan.
Lägg laxbitarna i ringar i en ugnsform. Fäst ihop ringarna med tandpetare. Fördela färskoströran i laxringarna så att det blir ett slags bakelser.
Baka i ugnen i cirka 10–15 minuter tills laxen precis är färdiglagad.
Koka en sås genom att fräsa schalottenlök i smör i några minuter. Tillsätt vitt vin och låt puttra i några minuter till. Smula sedan i buljongtärningen och tillsätt persilja och grädde. Låt koka upp en gång till och smaka av såsen med salt om det behövs.
Servera laxbakelserna med sås, kokt potatis och lättkokt broccoli.
Laxbakelsen görs genom att laxfilé läggs i en ring och fylls med en röra av rökt lax och färskost.