Du behöver
- 1 1/2–2 kg lutfisk
- ca 1 msk salt
- 2–3 skivor bacon
- 2 dl baristamjölk eller lättmjölk
- 1 tsk hel svart- eller kryddpeppar
- Grön ärtsås:
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 msk smör
- 2 1/2 dl gröna, frysta ärter
- 1/2 dl torrt vitt vin, t ex riesling
- 3/4 tärning fiskbuljong
- salt
- ev vitvinsvinäger
Gör så här
1
Vattna ur fisken enligt anvisningar på förpackningen. Dela fisken i bitar, 5–8 centimeter. Lägg bitarna i en ugnssäker form. Strö på salt. Täck med alfolie. Sätt in i nedre del på nedre falsen i ugnen i 200 grader cirka 45 minuter. Prova med stektermometer om bitarna är färdiga. Fisken är färdig vid 65 grader.
2
När fisken står i ugnen strimlas baconet tunt och steks knaprigt i stekpanna. Rinn av på kökspapper. Grovkrossa pepparn.
3
Hetta upp mjölken och skumma den med stavmixer. Lägg upp fisken på ärtsåsen på varma tallrikar. Toppa med latteskum, strö på bacon och peppar. Servera med nykokta sockerärter och mandelpotatis.
4
5
Grön ärtsås: Fräs löken blank i smör i en kastrull. Rör om hela tiden. Tillsätt ärter och häll på 4 deciliter vatten och vinet. Smula i buljong och koka upp. Koka i 2 minuter. Finmixa ärterna och spadet i mixer. Passera purén genom sil ner i en ny kastrull. Koka upp igen. Smaka av med salt, och eventuellt några droppar vitvinsvinäger.