Lätt lutfisk med latteskum och grön ärtsås

Du behöver 1 1/2–2 kg lutfisk ca 1 msk salt 2–3 skivor bacon 2 dl baristamjölk eller lättmjölk 1 tsk hel svart- eller kryddpeppar Grön...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 1/2–2 kg lutfisk
  • ca 1 msk salt
  • 2–3 skivor bacon
  • 2 dl baristamjölk eller lättmjölk
  • 1 tsk hel svart- eller kryddpeppar
  • Grön ärtsås:
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 1/2 dl gröna, frysta ärter
  • 1/2 dl torrt vitt vin, t ex riesling
  • 3/4 tärning fiskbuljong
  • salt
  • ev vitvinsvinäger

Gör så här

1
Vattna ur fisken enligt anvisningar på förpackningen. Dela fisken i bitar, 5–8 centimeter. Lägg bitarna i en ugnssäker form. Strö på salt. Täck med alfolie. Sätt in i nedre del på nedre falsen i ugnen i 200 grader cirka 45 minuter. Prova med stektermometer om bitarna är färdiga. Fisken är färdig vid 65 grader.

2
När fisken står i ugnen strimlas baconet tunt och steks knaprigt i stekpanna. Rinn av på kökspapper. Grovkrossa pepparn.

3
Hetta upp mjölken och skumma den med stavmixer. Lägg upp fisken på ärtsåsen på varma tallrikar. Toppa med latteskum, strö på bacon och peppar. Servera med nykokta sockerärter och mandelpotatis.

4

5
Grön ärtsås: Fräs löken blank i smör i en kastrull. Rör om hela tiden. Tillsätt ärter och häll på 4 deciliter vatten och vinet. Smula i buljong och koka upp. Koka i 2 minuter. Finmixa ärterna och spadet i mixer. Passera purén genom sil ner i en ny kastrull. Koka upp igen. Smaka av med salt, och eventuellt några droppar vitvinsvinäger.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top