Lasagne alla genovese med pesto

Du behöver 400 g lasagneplattor eller torra av hög kvalitet 200 g ricottaost salt och peppar 2 st mozzarellaostar à 125 g Parmesan färskriven Béchamelsås:...

Tillagningstid: 65 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 400 g lasagneplattor eller torra av hög kvalitet
  • 200 g ricottaost
  • salt och peppar
  • 2 st mozzarellaostar à 125 g
  • Parmesan färskriven

Béchamelsås:

1 l mjölk
0.5 st gul lök
4 msk smör
vitpeppar
1 dl mjöl
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
1 näve parmesanost riven

Pesto:

1 st basilika stor bunt
3 st vitlöksklyftor skalade
25 g pinjenötter
salt och nymald svartpeppar
1.5 dl olivolja
2 msk parmesanost färskriven
2 msk pecorinoost (ungefär som parmesan men görs på fårmjölk)

Gör så här

1
Koka upp mjölken med den halva löken i. Ställ åt sidan. Fräs smöret tillsammans med lite färskmalen vitpeppar i en kastrull. Strö i mjölet och låt det fräsa ihop. Ta upp löken och tillsätt den kokta mjölken till mjölfräset, lite i taget. Var noga med att vispa hela tiden. Lägg i buljongtärningen och låt småkoka i 5-8 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanosten och låt såsen vila 10 minuter.

2
Pesto: Kör först vitlök, pinjenötter, ostrivet, salt och peppar i en mixer eller matberedare. Lägg sedan i basilikabladen och häll på oljan i en fin stråle under fortsatt mixning tills du får en jämn och slät sås. Förkoka plattorna om de är färska, annars går de bra att använda direkt. Blanda pesto och ricotta i en skål. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att täcka botten av en ugnsfast form med béchamelsås, täck den med lasagneplattor. Häll lite pestoblandning över dem och ett lager tunt skivad mozzarella. Täck med lasagneplattor. Fortsätt sedan att varva béchamel, pesto, mozzarella och pastaplattor hela vägen upp till formens kant. Ställ in lasagnen i ugnen tills den fått fin färg, tar cirka 30 minuter. Strö över lite parmesanost när du tagit ut den ur ugnen.


Kommentar:
Tips! Jag rekommenderar dig att göra egen pastadeg (se recept under tortelloni, uteslut tomatpuré). Det är kul och förhållandevis enkelt. Du kan också be att få köpa färdig pastadeg i en pastabutik. Sedan är det bara att leka vid pastamaskinen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top