Du behöver
- 1 msk hela korianderfrön
- 1 st lagerblad
- 1 msk spiskummin malen
- 0.5 tsk chiliflakes
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk malen ingefära
- salt
- svartpeppar
- 800 g lammstek benfri
- 2 st gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 st kanelstång
- 1 st citron saften
- 4 msk granatäpplesirap
- 2 msk olivolja
Couscoussallad
1 st squash
1 st granatäpple
1 st rödlök
4 prt couscous kokt
1 dl torkade tranbär
1 kruka mynta bladen, grovhackade
1 dl persilja plockade blad
1 st citron
2 msk olivolja
Harissayoghurt
2 dl grekisk yoghurt
1 msk chilisås
1 msk citronsaft
1 tsk citronskal finrivet
Till servering
pitabröd
oliver
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Stöt koriander och lagerblad lätt i en mortel, blanda med spiskummin, chiliflakes, gurkmeja, ingefära, salt och peppar. Gnid in steken med kryddorna.
Skala och hacka lök och vitlök. Lägg dem i botten av en ugnssäker kastrull eller i en ugnsform med kanter. Placera köttet på lökhacket och lägg i kanelstången. Pressa över citronsaft och häll över granatäpplesirap och olivolja. Täck med lock eller folie och baka köttet i mitten av ugnen i cirka 3–4 timmar tills det är så mört att man lätt kan dra isär det med en gaffel. Dra köttet i mindre bitar med gaffel och blanda med vätskan i formen.
Skär squash i tunna skivor på längden med en potatisskalare. Dela granatäpplet och pilla loss kärnorna. Skala och skiva löken fint. Lägg couscous på ett fat. Tillsätt squash, granatäpple, tranbär, mynta och persilja. Skär citronen i klyftor och lägg på salladen. Ringla över olivolja.
Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen och servera till lammet med couscoussalladen, bröd och oliver.
Tips Harissa är en chilipasta från Nordafrika som du hittar i välsorterade matbutiker.
När väl lammet är i ugnen sköter det sig självt, och resultatet blir ett sönderfallande mört, kryddigt kött. Salladen bidrar med friska smaker.