RECEPT FRÅN IK

Lammrack med rotgratäng

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

    Rödbets- och potatisgratäng

  • 600 g mjölig potatis
  • 600 g rödbetor,
  • 150 g grönmögelost
  • salt
  • 4 dl vispgrädde
  • 12 st lammrackskotletter
  • 2 tsk hela korianderfrön
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • Servering

  • sallad

Gör så här

1

Börja med gratängen. Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt den svalna något.

2

Tvätta rödbetorna men skär inte i dem. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar cirka 50 minuter. 

3

Låt rödbetorna svalna något och skala dem sedan med händerna. 

4

Dela potatisarna och rödbetorna i skivor. Varva potatis, rödbetor och 100 g grönmögelost i en smord ugnsfast form. Salta något men inte för mycket, tänk på att osten är salt. Häll på grädden. Stek gratängen i mitten av ugnen i cirka 25–30 minuter. När det återstår 10 minuter – smula över resterande grönmögelost.

5

Stöt korianderfrön, rosmarin och salt något i en mortel. Stek lammracken i smör i en stekpanna tills de är lagom rosa, 3–4 minuter per sida. Krydda med de mortlade kryddorna. Servera lammracken med gratäng och en sallad.

6

Hela korianderfrön säljs bland annat på Willys.

Lammrack är en kotlettrad med långa ben, en mycket mör och god styckningsdel. Om du inte hittar färska lammrack, säljs de ibland frysta.


Kommentar:
Lammköttet smaksätts med mortlad koriander och rosmarin efter stekning. Här ska det vara hela korianderfrön. Hittar du inte hela frön så välj hellre en annan torkad ört, som oregano eller timjan.

Recept