Du behöver
Persiskt saffransris
1 st gul lök
3 msk rapsolja
1 pkt saffran
0.5 tsk malen gurkmeja
4 dl basmatiris
1 tsk salt
Linssås
0.5 st gul lök
rapsolja till stekning
0.5 dl röda linser
1 tsk paprikapulver
400 g krossade tomater
2 dl vatten
0.5 dl finhackad bladpersilja
Kycklingspett
500 g kycklingfiléer
0.5 st röd chilifrukt
0.5 pkt saffran
0.5 tsk malen gurkmeja
2 st vitlöksklyftor pressade
1.5 msk rapsolja
salt och peppar
sallad till servering
Gör så här
Saffransris Hacka den gula löken. Mjukfräs den i hälften av oljan i en kastrull med saffran och gurkmeja. Rör ner ris, salt och vatten enligt paketets mått. Koka under lock i 20 minuter. Ringla över resten av oljan.
Linssås Hacka löken och mjukfräs i olja. Tillsätt linser, paprikapulver, tomatkross och vatten. Koka tills linserna är mjuka, cirka 25 minuter. tillsätt persilja, smaka av med salt.
Kycklingspett Skär kycklingen i bitar på längden. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda kyckling, chili, saffran, gurkmeja, vitlök och olja väl i en bunke. Trä upp kycklingen på spett och stek i olja tills de är genomstekta. Salta och peppra.
Servera spetten med ris, linssås och en sallad.
Här får både kyckling och ris smak av saffran. En sås på röda linser och tomat passar bra till.