RECEPT FRÅN IK

Kycklingspett med saffransris

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Persiskt saffransris

  • 1 st gul lök
  • 3 msk rapsolja
  • 1 pkt saffran
  • 0.5 tsk malen gurkmeja
  • 4 dl basmatiris
  • 1 tsk salt
  • Linssås

  • 0.5 st gul lök
  • rapsolja till stekning
  • 0.5 dl röda linser
  • 1 tsk paprikapulver
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 0.5 dl finhackad bladpersilja
  • Kycklingspett

  • 500 g kycklingfiléer
  • 0.5 st röd chilifrukt
  • 0.5 pkt saffran
  • 0.5 tsk malen gurkmeja
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 1.5 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • sallad till servering

Gör så här

1

Saffransris Hacka den gula löken. Mjukfräs den i hälften av oljan i en kastrull med saffran och gurkmeja. Rör ner ris, salt och vatten enligt paketets mått. Koka under lock i 20 minuter. Ringla över resten av oljan.

2

Linssås Hacka löken och mjukfräs i olja. Tillsätt linser, paprikapulver, tomatkross och vatten. Koka tills linserna är mjuka, cirka 25 minuter. tillsätt persilja, smaka av med salt. 

3

Kycklingspett Skär kycklingen i bitar på längden. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda kyckling, chili, saffran, gurkmeja, vitlök och olja väl i en bunke. Trä upp kycklingen på spett och stek i olja tills de är genomstekta. Salta och peppra.

4

Servera spetten med ris, linssås och en sallad.


Kommentar:
Här får både kyckling och ris smak av saffran. En sås på röda linser och tomat passar bra till.

Recept