RECEPT FRÅN IK

Kyckling med knippmorötter

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st knippen morötter ca 1 kg
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 4 st kycklingfiléer ca 600 g
  • 2 msk smör och olja rapsolja rekommenderas
  • 2-3 msk strimlad bladpersilja
  • 1 st citron saften
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 msk hackade rostade hasselnötter

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och ansa morötterna, men låt en bit av blasten vara kvar. 

2

Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Salta, peppra och rosta i mitten av ugnen, tills morötterna är nätt och jämnt mjuka, cirka 25 minuter. 

3

Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. 

4

Hetta upp smör & rapsolja i en stekpanna eller gryta. Stek kycklingen, under lock, cirka 8 minuter på varje sida. Strö över persiljan, ringla över citronsaften blandad med sirapen och efterstek under lock på svag värme 10–15 minuter, eller tills kycklingen är klar (70 grader innertemperatur, kontrollera med stektermometer).  

5

Servera kycklingen på morotsbädd. Ringla över skyn och toppa med nötterna.

6

Tips: Rostade hasselnötter finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Du kan också använda saltrostade jordnötter som topping.


Kommentar:
Rosta morötterna hela och servera med saftig kyckling som fått puttra med citron och sirap. Hasselnötter bidrar med konsistens och smak.

Recept