Du behöver
- 50 g smör
- 6 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
- 1 tsk hela fänkålsfrön
- 1 dl finhackad dill
- 1.2 l vetemjöl special + ca 2 dl till utbakning
Till garnering
1 st ägg uppvispat
1 msk fänkålsfrön
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen löst sig. Häll ner socker, salt, fänkålsfrön, dill och mjölet lite i taget.
Arbeta degen jämn och slät, den ska vara kladdig och lös i konsistensen.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i rumstemperatur till dubbel storlek, 30–40 minuter.
Häll ut degen på väl mjölat bakbord och dela den i cirka 15 bitar. Forma till runda kuvertbröd och lägg på papprad plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över fänkålsfrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
Även bröden får klassiska svenska smaker av dill och fänkål.