RECEPT FRÅN IK

Kuvertbröd med dill

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 90 minuter
15 stycken

Du behöver

  • 50 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 dl finhackad dill
  • 1.2 l vetemjöl special + ca 2 dl till utbakning
  • Till garnering

  • 1 st ägg uppvispat
  • 1 msk fänkålsfrön

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt. 

2

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen löst sig. Häll ner socker, salt, fänkålsfrön, dill och mjölet lite i taget. 

3

Arbeta degen jämn och slät, den ska vara kladdig och lös i konsistensen. 

4

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i rumstemperatur till dubbel storlek, 30–40 minuter.

5

Häll ut degen på väl mjölat bakbord och dela den i cirka 15 bitar. Forma till runda kuvertbröd och lägg på papprad plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

6

Pensla med uppvispat ägg. Strö över fänkålsfrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentar:
Även bröden får klassiska svenska smaker av dill och fänkål.

Recept