Kryddkokt julskinka med ingefärsgriljering

Du behöver 3.5 kg julskinka rimmad med svål 2 dl porter eller julöl vatten 1 st gul lök halverad 1 st morot skalad och halverad...


0 portioner

Du behöver

  • 3.5 kg julskinka rimmad med svål
  • 2 dl porter eller julöl
  • vatten
  • 1 st gul lök halverad
  • 1 st morot skalad och halverad
  • 1 st timjankvistar
  • 3 st lagerblad
  • 6 st vitpepparkorn
  • 8 st kryddpepparkorn

Griljering

1 st ägg
0.5 dl sötstark senap
1 msk sirap
1 msk potatismjöl
1 tsk malen ingefära
0.5 dl ströbröd
kryddnejlikor hela

Gör så här

1
Skölj skinkan väl under rinnande, kallt vatten. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i köttets tjockaste del.

2
Lägg skinkan i en rymlig gryta med svålen uppåt. Häll på porter eller öl, tillsätt kallt vatten så att det täcker skinkan och lägg i lök, morot och kryddor.

3
Koka upp och skumma väl. Låt skinkan sjuda under lock tills den är 68–70 grader. Ta upp skinkan med en hålslev och lägg över den i en ugnsform.

4
Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort svålen, men inte fettet, från skinkan. Lägg den med fettsidan uppåt på en plåt.

5
ª?Rör ihop ägg, senap, sirap, potatismjöl och ingefära, bred blandningen på och runt skinkan. Strö över ströbrödet. Dra till exempel baksidan på en knivsegg i ett rutmönster på skinkan. Tryck ner hela nejlikor i “kryssen”.

6
ª?Griljera skinkan i nedre delen av

7
ugnen i cirka 15 minuter. tills den har fått fin färg. Låt kallna.


Kommentar:
Tid: 2-3 timmar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top