Kryddig lax med avokadosallad

Du behöver 4 bitar laxfilé à 150 g 1 st röd chili eller 1 nypa chiliflakes 1 tsk spiskummin mald 1 msk mörkt muscovadosocker salt...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 bitar laxfilé à 150 g
  • 1 st röd chili eller 1 nypa chiliflakes
  • 1 tsk spiskummin mald
  • 1 msk mörkt muscovadosocker
  • salt och svartpeppar
  • 1 st rödlök liten
  • 2 st salladslökar
  • 1 st mango
  • 1 st gurka
  • 1 st morot
  • 0.5 st rädisor bunt
  • 2 st avokado
  • 1 st majskorn à 150 g
  • 1 st sallad t ex gemsallad
  • 1 st lime det yttersta finrivna skalet och saft
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl crème fraîche
  • libabröd till servering

Gör så här

1
Lägg ut laxbitarna på ett fat, skinnsidan nedåt. Finhacka chilin och blanda med spiskummin, muscovadosocker, salt och peppar. Strö ut blandningen över laxen. Klappa gärna in kryddorna i laxköttet med händerna så att det riktigt kommer in.

2
Skala och finhacka rödlöken och skiva salladslöken. Skala mangon och skär i mindre bitar. Dela gurkan på mitten och gröp ur kärnhuset som sitter i mitten. Skala moroten. Hyvla gurkan och moroten i långa remsor med en potatisskalare. Skölj och skiva rädisorna i tunna skivor. Dela avokadon på mitten och kärna ur. Skär loss från skalet (enklast med en matsked) och skär i skivor. Pressa över några droppar limesaft för att avokadon inte skall mörkna. Häll av spadet från majsen.

3
Skölj salladen och dela i mindre bitar och lägg upp i en skål eller på ett fat. Fortsätt med att lägga upp lök, mango, gurka, morot, rädisor, majs och avokado.

4
Häll saft och skal från lime i en skål och tillsätt olivolja. Blanda med crème fraiche och krydda med salt och peppar.

5
Lägg bara ut grillkolen på halva grillytan, då kan du grilla på indirekt värme och laxen bränns inte lika lätt (eftersom det är socker i kryddblandningen). Vänta tills glöden är bra. Grilla först laxen med skinnsidan nedåt i cirka 4 minuter. Vänd och grilla klart på köttsidan på indirekt värme i ytterligare 4–5 minuter. Passa så att laxen inte bränns och lägg gärna på locket de sista minuterna.

6
Servera med crème fraichesåsen, salladen och libabröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top