RECEPT FRÅN IK

Kryddig blomkål med aubergineröra

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st blomkålshuvud
  • 3 msk olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk paprikapulver
  • flingsalt och nymald svartpeppar
  • Aubergineröra

  • 2 st aubergine ca 500 gram
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 1 msk finhackad bladpersilja
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
  • Bulgur

  • 4 dl bulgur
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 st granatäpple
  • 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk finhackad färsk mynta
  • 1 msk finhackad bladpersilja
  • 50 g rostade mandelspån
  • Till servering: grönsallad, libabröd och yoghurt med chilisås, t ex harissa

Gör så här

1

Dela blomkålen i fyra delar och skär bort lite ytterst på rotstocken. Skär i mindre bitar. 

2

Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn blomkålen på låg temperatur tillsammans med finhackad vitlök och kryddor tills den fått lite färg och börjat mjukna. Den ska fortfarande ha en rå kärna kvar i mitten.

3

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg auberginen på en plåt och pricka skalet runtom med en gaffel. Baka i mitten av ugnen i 30–40 minuter tills auberginen är mjuk. 

4

Dela på längden och skrapa ur köttet med en sked. Stavmixa aubergineköttet med vitlök och övriga ingredienser till en slät kräm.

5

Koka bulgur mjuk i buljongen enligt anvisningen på förpackningen. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna.

6

Lägg bulgur i en skål och tillsätt skal och saft från citron, olivolja och örter. Blanda, och toppa med granatäpple och rostade mandelspån. 

7

Servera blomkålen med alla goda tillbehör och grönsallad, libabröd och tjock yoghurt smaksatt med stark chilisås. 


Kommentar:
Blanda tjock yoghurt med stark chilisås, till exempel harissa, och servera till blomkålen och filodegsrullarna. Hummus och oliver är andra goda tillbehör.

Recept