RECEPT FRÅN IK

Köttgryta med grillad paprika

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g nötkött t ex högrev
  • smör och olja till stekning
  • 2 st stora gula lökar
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 1 st knippe bladpersilja
  • lagerblad
  • 4-5 st svartpepparkorn
  • 250 g steklök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk burk grillad paprika avrunnen
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk burk krossade tomater
  • salt och peppar
  • Till garnering och servering

  • strimlad persilja
  • potatismos
  • färskriven parmesan

Gör så här

1

Skär köttet i grytbitar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet i 2–3 omgångar till fin färg. Lägg över i gryta. 

2

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör och olja i stekpannan i cirka 3 minuter. Smula över buljongtärningar och fräs 1/2 minut. Blanda fräset med köttet i grytan. Tillsätt persilja, lagerblad och pepparkorn. Häll över kokande vatten så att det täcker, koka upp och sjud cirka 1 timme tills köttet börjar bli mört. 

3

Skala steklöken. Bryn den i oljan till fin färg. Tillsätt paprika, tomatpuré och krossad tomat. Häll över allt i grytan med köttet och koka på låg till medelvärme cirka 30 minuter, eller tills köttet är helt mört. 

4

Toppa grytan med strimlad persilja, servera med potatismos och parmesan.


Kommentar:
Satsa på en gryta i kylan. Grillpaprika på burk kan bytas ut mot färsk strimlad grillad paprika smaksatt med vitlök och valfria kryddor.

Recept