Kolaäpplen med mandelsmul

Du behöver 4 st äpple normalstora svenska syrliga äpplen 2 dl strösocker 2 dl vispgrädde Smultopping 100 g sötmandel 150 g smör 1 dl råsocker...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 st äpple normalstora svenska syrliga äpplen
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Smultopping

100 g sötmandel
150 g smör
1 dl råsocker
1.5 dl havregryn

Till servering

1 l vaniljglass

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Halvera och kärna ur äpplena.

2

Häll socker och grädde i en kastrull. Sjud utan lock i 10–15 minuter, tills kolasmeten tjocknat något. Lägg äpplena i en ugnssäker form och häll över kolasmeten. Ställ in formen mitt i ugnen och baka äpplena i cirka 30 minuter tills de mjuknat.

3

Grovhacka mandeln och rosta den lätt i en stekpanna. Tillsätt smör, socker och havregryn och stek blandningen under omrörning i 5–10 minuter, tills den fått lite färg. Häll upp på bakplåtspapper att svalna.

4

Bryt blandningen i mindre bitar när den svalnat och strö den över de ugnsbakade äpplena. Servera med vaniljglass.


Kommentar:
Syrliga svenska äpplen möter söt, simmig kolasås i denna delikata dessert.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top