Kokt kalv i dill

Du behöver 2 st gula lökar grovskurna 4 st morötter små hela 1,5 dl ättiksprit 12 % 1 st citron pressad saft 0,75 dl strösocker...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st gula lökar grovskurna
  • 4 st morötter små hela
  • 1,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 st citron pressad saft
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk dillfrön
  • 1 st lagerblad
  • 1 dl vispgrädde
  • maizenamjöl
  • vatten
  • 0,5 st knippe dill grovhackad eller plockad
  • salt

Gör så här

1

Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker och koka upp. Låt äggviteämnena koka ur köttet hastigt. Ta upp köttet, häll bort vattnet och diska kastrullen. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och fyll på med nytt vatten så det täcker. Tillsätt lite salt, lök och morötter. Koka tills köttet är riktigt mört och släpper från benet, cirka 2 timmar. (Har du tärnat kött kokar du det tills det är helt mört, cirka 1–1 1⁄2 timme.)

2

Ta upp kött och grönsaker. Spara buljongen till såsen. Riv eller skär köttet i grytbitar. Lägg kött och grönsaker på ett djupt fat fram till servering. 

3

Koka upp ättika, citronsaft, socker, dillfrön och lagerblad. Sila och ställ åt sidan. Koka ner buljongen från köttkoket till hälften. Tillsätt grädden och koka ihop något. Smaksätt såsen med ättikslag och salt, red eventuellt med maizena utrörd i lite vatten. Lägg kött och grönsaker i såsen och vänd ner dillen precis före servering. Servera med kokt potatis. 


Kommentar:
Ättikslag som blir över kan du spara och använda i andra såser eller nästa gång du kokar kalv i dill, lagen håller hur länge som helst hälsar kocken bakom receptet Stefan Ekengren.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top