RECEPT FRÅN IK

Kikärtsgryta med sötpotatis

Av .

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st salladslök knippa
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd paprika
  • 1 st sötpotatis stor
  • 4 msk olivolja + 2 msk olivolja till brödet
  • 400 g kikärtor kokta
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk harissa (chilipasta)
  • 3 msk tomatpuré
  • lagerblad
  • 2 dl passerade tomater
  • 5 dl grönsaksbuljong från tärning
  • 1 st ciabattabröd stort
  • flingsalt
  • 0.5 st citron saften
  • 3 msk persilja hackad
  • koriander eller mynta
  • 2 dl turkisk yoghurt

Gör så här

1

Ansa och skiva salladslöken. Skala och hacka vitlöken. Skär paprikan i bitar. Skala och skär potatisen i bitar.

 

2

Fräs löken i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt vitlöken och paprikan och fräs cirka 3 minuter. Tillsätt potatis, kikärtor, spiskummin och harissa och fräs cirka 3 minuter. Rör i tomatpurén. Lägg i lagerblad. Tillsätt tomater och buljong. Späd eventuellt med lite vatten om grytan känns för tjock. Koka upp och sjud grytan tills potatisen är mjuk, cirka 25 minuter.

3

Sätt ugnen på grill 225 grader. Bryt brödet i mindre bitar och lägg dem på en papprad plåt. Ringla över olivoljan. Smula över flingsaltet. Rosta brödbitarna i mitten av ugnen cirka 5 minuter, passa noga så att de inte bränns.

4

Smaka av grytan med salt och citronsaft. Toppa med persilja, koriander eller mynta och servera med brödet och yoghurten.


Kommentar:
En vegetarisk gryta är lätt att variera med de grönsaker som finns till hands. Här får kikärtor och sötpotatis smak av spiskummin och den nord­afrikanska chilipastan harissa.

Recept // Fler sötpotatisrecept