Du behöver
- 300 g digestivekex
- 75 g smält smör
Fyllning
1 st burk söt kondenserad mjölk
3 st lime saften
500 g färskost
3 dl vispgrädde
3 st gelatinblad
Garnering
1 burk crème fraîche
limeklyftor
1 st lime vältvättad, det yttersta finstrimlade skalet
myntablad
Gör så här
Finfördela kexen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en slät blandning. Tryck ut blandningen över botten i en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Ställ formen i frysen.
Häll den kondenserade mjölken i en bunke. Tillsätt limesaften och blanda väl, tills den tjocknar.
Lägg färskosten i en bunke och rör den slät med elvisp. Tillsätt grädden i 2–3 omgångar och vispa tills krämigt. Blanda i mjölk- och limesaftblandningen. Låt fyllningen stå övertäckt tills den blir rumstempererad.
Lägg gelatinet i en djup tallrik, häll på kallt vatten så att det täcker. Låt gelatinet svälla 5–8 minuter. Ta upp bladen och smält dem på svag värme i en liten släpplättpanna. Ta pannan från värmen och blanda gelatinet med cirka 2 dl av fyllningen. Häll sedan gelatinblandningen i bunken med fyllningen och rör ihop med elvisp.
Häll fyllningen på digestivebottnen i springformen. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.
Ta cheesecaken ur formen. Temperera i kylskåp cirka 2 timmar innan servering. Bred på crème fraîche, garnera med limeklyftor, lime-skal och myntablad.
Tips Det är viktigt att cheesecakefyllningen är rumstempererad, innan du blandar den med gelatinet. Är fyllningen för kall, kan gelatinet klumpa sig.
Cheesecaken med limesmak blir extra fin när den dekoreras med crème fraîche och limeklyftor. Gör den i god tid eftersom den ska frysas över natten.