Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 200 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 1 tsk kardemummakärnor
- 1 dl strösocker
- 2 st äggulor
- 1 tsk bakpulver
- 0.75 tsk salt
- 9.5 dl vetemjöl
Pensling:
1 st ägg
Nöt- och chokladmassa
200 g rostade hasselnötter
2 dl florsocker
en nypa salt
2 st äggvitor
2 msk vispgrädde
50 g hackad mörk choklad
6 dl vispgrädde
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt resten av degvätskan. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Rör ner kardemumma, socker, äggulor, bakpulver, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30–40 minuter (tänk på att en deg med mycket fett tar längre tid att jäsa).
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 16 jämnstora bitar och forma dem till släta bullar.
Låt bullarna jäsa under bakduk på en papprad plåt i 30–40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter.
Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler.
Fyllning: Mixa hasselnötterna i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt florsocker, salt och äggvitor och mixa matberedaren lite till. Blanda i vispgrädden. Häll nötmassan i en djup tallrik och tillsätt den hackade chokladen.
Skär av locken på bullarna och gröp ur en del av inkråmet (det används inte här). Fyll bullarna med nöt- och chokladmassan. Vispa grädden ganska hårt och spritsa eller klicka den ovanpå nöt- och chokladmassan. Lägg på locken och sikta florsocker över.
Tips För att få riktigt jämnstora bullar – väg degbitarna.
Rostade hasselnötter hittar du i större livsmedelsbutiker. Du kan också rosta hasselnötterna själv. Lägg hasselnötterna i en torr stor ugnsfast form och rosta dem i 250 grader i 8–10 minuter. Häll hasselnötterna i en ren handduk och gnugga dem så att skalet lossnar. Kasta skalet.
En fyllning med hasselnötter och choklad passar bra i karlsbadersemlorna.