RECEPT FRÅN IK

Karlsbadersemlor med nötfyllning

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 60 minuter
16 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 200 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 dl strösocker
  • äggulor
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.75 tsk salt
  • 9.5 dl vetemjöl
  • Pensling:

  • 1 st ägg
  • Nöt- och chokladmassa

  • 200 g rostade hasselnötter
  • 2 dl florsocker
  • en nypa salt
  • 2 st äggvitor
  • 2 msk vispgrädde
  • 50 g hackad mörk choklad
  • 6 dl vispgrädde

Gör så här

1

 Smula jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader. 

2

Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt resten av degvätskan. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. 

3

Rör ner kardemumma, socker, äggulor, bakpulver, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30–40 minuter (tänk på att en deg med mycket fett tar längre tid att jäsa).

4

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 16 jämnstora bitar och forma dem till släta bullar.

5

Låt bullarna jäsa under bakduk på en papprad plåt i 30–40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

6

Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler.

7

Fyllning: Mixa hasselnötterna i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt florsocker, salt och äggvitor och mixa matberedaren lite till. Blanda i vispgrädden. Häll nötmassan i en djup tallrik och tillsätt den hackade chokladen.

8

Skär av locken på bullarna och gröp ur en del av inkråmet (det används inte här). Fyll bullarna med nöt- och chokladmassan. Vispa grädden ganska hårt och spritsa eller klicka den ovanpå nöt- och chokladmassan. Lägg på locken och sikta florsocker över.

9

Tips För att få riktigt jämnstora bullar – väg degbitarna.

Rostade hasselnötter hittar du i större livsmedelsbutiker. Du kan också rosta hasselnötterna själv. Lägg hasselnötterna i en torr stor ugnsfast form och rosta dem i 250 grader i 8–10 minuter. Häll hasselnötterna i en ren handduk och gnugga dem så att skalet lossnar. Kasta skalet.


Kommentar:
En fyllning med hasselnötter och choklad passar bra i karlsbadersemlorna.

Recept