Kardemummasemlor med grädde

Du behöver 50 g jäst 5 dl mjölk 37 grader 1.5 dl strösocker 1 tsk kardemumma malen finstött 1 krm salt 840 g vetemjöl (1,4...

Tillagningstid: 120 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 37 grader
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma malen finstött
  • 1 krm salt
  • 840 g vetemjöl (1,4 liter)
  • 150 g smör rumstempererat

Fyllning

300 g mandelmassa grovriven
1/2–1 dl grädde eller mjölk
5.5 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering

Gör så här

1
Smula jästen, slå på ljummen mjölk och rör tills jästen lösts. Blanda i socker, kardemumma, salt och det mesta av vetemjölet. Klicka i smöret under bearbetningen.

2
Arbeta till elastisk deg i 10 minuter. Låt jäsa under handduk minst 45 minuter.

3
Lägg degen på bakbord, dela i 15 eller 30 lika bitar (lättast om man väger degen och dividerar med önskat antal bullar). Trilla bullar och lägg på två papprade plåtar. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.

4
Värm ugnen till 200 grader.Grädda till gyllenbrun färg mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna på galler.

5
Skär ett tunt lock från bulltopparna och gröp ur så mycket inkråm som möjligt utan att bullväggen trasas. Blanda inkråmet med mandelmassa och grädde till klickig fyllning. Fyll de urgröpta bullarna med mandelsmeten.

6
Vispa grädden tjock men inte hård med socker och vaniljsocker.(Gelatinstadgad grädde vispas med fördel i förväg och kyls.) Spritsa eller klicka grädde på bullfyllningen, lägg på lock och pudra med florsocker.


Kommentar:
Föredrar du små semlor blir det 30 stycken.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top