Du behöver
- 1.6 kg kalvstek benfri
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 1 st knippa salvia
- steksnöre
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
Svampjulienne
4-5 st schalottenlökar
150 g karljohanssvamp eller champinjoner
2 msk smör
3 dl vispgrädde
Rostade rotfrukter
500 g morötter
1 st sötpotatis
250 g palsternacka
3 msk olivolja
flingsalt
Extra tillbehör
finskuren dill
citronklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Gnid in steken med salt och peppar. Toppa med salvian och bind ihop med steksnöre.
Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Lägg i steken och bryn den vackert ljusbrun runtom. Lägg köttet i en ugnssäker form eller gryta. Stick in en kötttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen av steken. Sätt formen i nedre delen av ugnen. När köttermometern visar cirka 60 grader är steken rosa inuti (vid 70 grader är den genomstekt). Det tar cirka 1 timme och 30 minuter.
Ta ut köttet, slå över ett ark aluminiumfolie och låt vila cirka 30 minuter.
Svampjulienne. Skala och hacka löken fint. Skär svampen i små bitar. Fräs lök och svamp var för sig i smöret i en mellanstor stekpanna. Blanda lök och svamp i pannan, blanda i grädden och sjud cirka 15 minuter.
Rostade rotfrukter Öka ugnstemperaturen till 250 grader. Skär rotfrukterna och sötpotatisen i stavar. Blanda dem med oljan på en papprad plåt. Krydda med flingsalt och rosta i mitten av ugnen cirka 15 minuter, eller tills de är mjuka, känn med provsticka.
Skär steken i tunna skivor och servera med svampjulienne.
Julienne kallas en krämig svampstuvning i Ryssland. Den görs oftast på karljohansvamp eller champinjoner och serveras i små formar eller i krustader som tillbehör till kött, fågel eller fisk. Eller som här till en fint rosa kalvstek.