Kalvstek med svampjulienne

Du behöver 1.6 kg kalvstek benfri flingsalt nymalen svartpeppar 1 st knippa salvia steksnöre 2 msk olivolja 1 msk smör Svampjulienne 4-5 st schalottenlökar 150...

Tillagningstid: 140 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1.6 kg kalvstek benfri
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 st knippa salvia
  • steksnöre
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör

Svampjulienne

4-5 st schalottenlökar
150 g karljohanssvamp eller champinjoner
2 msk smör
3 dl vispgrädde

Rostade rotfrukter

500 g morötter
1 st sötpotatis
250 g palsternacka
3 msk olivolja
flingsalt

Extra tillbehör

finskuren dill
citronklyftor

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader. 

2

Gnid in steken med salt och peppar. Toppa med salvian och bind ihop med steksnöre.

3

Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Lägg i steken och bryn den vackert ljusbrun runtom. Lägg köttet i en ugnssäker form eller gryta. Stick in en kötttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen av steken. Sätt formen i nedre delen av ugnen. När köttermometern visar cirka 60 grader är steken rosa inuti (vid 70 grader är den genomstekt). Det tar cirka 1 timme och 30 minuter.

4

Ta ut köttet, slå över ett ark aluminiumfolie och låt vila cirka 30 minuter. 

5

Svampjulienne. Skala och hacka löken fint. Skär svampen i små bitar. Fräs lök och svamp var för sig i smöret i en mellanstor stekpanna. Blanda lök och svamp i pannan, blanda i grädden och sjud cirka 15 minuter.  

6

Rostade rotfrukter Öka ugnstemperaturen till 250 grader. Skär rotfrukterna och sötpotatisen i stavar. Blanda dem med oljan på en papprad plåt. Krydda med flingsalt och rosta i mitten av ugnen cirka 15 minuter, eller tills de är mjuka, känn med provsticka.

7

Skär steken i tunna skivor och servera med svampjulienne.


Kommentar:
Julienne kallas en krämig svampstuvning i Ryssland. Den görs oftast på karljohansvamp eller champinjoner och serveras i små formar eller i krustader som tillbehör till kött, fågel eller fisk. Eller som här till en fint rosa kalvstek.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top