RECEPT FRÅN IK

Kalvschnitzel med sardellsmör

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 skiva kalvinnanlår
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 3.5 dl pankoströbröd
  • Sardellsmör

  • 100 g normalsaltat smör
  • 7.5 st raka sardellfiléer
  • några droppar citron
  • Persiljesallad

  • 75 g sugar snap peas
  • 5 st kvistar bladpersilja
  • 0.25-0.5 st silverlök
  • 0.5 st romansallad
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • smör och olja till stekning
  • Till servering

  • ugnsrostad småpotatis
  • kapris
  • citronklyftor

Gör så här

1

Banka ut kalvskivorna mellan bakplåtspapper så tunt det går. Använd en kavel eller botten på en kastrull.

2

Blanda mjöl och salt i en tallrik, vispa upp äggen i en, häll pankoströbröd i en tredje tallrik. Vänd köttskivorna väl, först i mjöl, sedan ägg och sist panko. Klappa in ströbrödet väl runtom. Låt gärna schnitzlarna ligga och vila i kylen någon timme så att paneringen sätter sig.

3

Sardellsmör Bryn hälften av smöret i en liten kastrull tills det skummar och doftar nötigt. Häll över i en skål att svalna. Stavmixa sedan ihop det avsvalnade brynta smöret med resterande smör och sardellfiléerna, smaka av med några droppar citron. 

4

Persiljesallad Skölj ärtorna och strimla dem på längden. Plocka av persiljebladen och skiva silverlöken tunt. Lägg löken i isvatten för extra krispighet. Skölj salladen och riv i bitar. Blanda ärtor, persilja,
avrunnen lök och romansallad i en skål. Blanda citronsaft och olivolja och vänd ner i salladen strax före servering.

5

Hetta upp två stora stekpannor med smör och olja och lägg i schnitzlarna när smöret har tystnat. Stek cirka 2 minuter per sida eller tills de har fått fin färg. 

6

Servera schnitzlarna genast med sardellsmör, persiljesallad, ugnsrostad potatis, kapris och citronklyftor.


Kommentar:
Få saker bräcker en frasig nystekt schnitzel med tillbehör. Panera köttet i god tid och låt vila i kylen så sätter sig paneringen ordentligt.

Recept