RECEPT FRÅN IK

Kålrotssoppa med orientaliska smaker

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 styck gul lök
  • 400 gram potatis
  • 400 gram kålrot
  • olivolja att steka i
  • 7 deciliter vatten + ev mer
  • 2 stycken hönsbuljongtärningar
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 1 tesked malen spiskummin
  • 0.5 teskedar malen koriander
  • 1 kryddmått malen kanel
  • 1 kryddmått malen kardemumma
  • 1 kryddmått malen ingefära
  • 1 deciliter crème fraîche
  • salt
  • Mandeltopping

  • 100 gram sötmandel
  • 0.5 stycken citron det yttersta finrivna skalet
  • 3 matskedar olivolja
  • 2 matskedar finhackad färsk koriander
  • knäckebröd till servering

Gör så här

1

Skala och hacka löken fint. Skala potatis och kålrot och skär dem i tärningar, cirka 1 1/2 x 1 1/2 centimeter.

2

Fräs löken i olivolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig.

3

Tillsätt potatis, kålrot, vatten, buljongtärningar, tomatpuré, spiskummin, koriander, kanel, kardemumma och ingefära till grytan.

4

Låt soppan koka tills rotfrukterna är mjuka men inte har kokat sönder. Rör ner crème fraiche och låt soppan bli riktigt varm. Om soppan är väl tjock, späd med mer vatten. Smaka av med salt.

5

Skålla och skala mandeln. Hacka den grovt. Blanda sötmandel, citronskal, olivolja, koriander och lite salt i en skål.

6

Servera soppan med mandeltoppingen.


Kommentar:
Kålrot smakar mycket bra tillsammans med kryddor som spiskummin, koriander, kardemumma och kanel. Prova!

Recept