Kålrotssoppa med orientaliska smaker

Du behöver 1 st gul lök 400 g potatis 400 g kålrot olivolja att steka i 7 dl vatten + ev mer 2 st hönsbuljongtärningar...

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 400 g potatis
  • 400 g kålrot
  • olivolja att steka i
  • 7 dl vatten + ev mer
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0.5 tsk malen koriander
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 dl crème fraîche
  • salt

Mandeltopping

100 g sötmandel
0.5 st citron det yttersta finrivna skalet
3 msk olivolja
2 msk finhackad färsk koriander
knäckebröd till servering

Gör så här

1

Skala och hacka löken fint. Skala potatis och kålrot och skär dem i tärningar, cirka 1 1/2 x 1 1/2 centimeter.

2

Fräs löken i olivolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig.

3

Tillsätt potatis, kålrot, vatten, buljongtärningar, tomatpuré, spiskummin, koriander, kanel, kardemumma och ingefära till grytan.

4

Låt soppan koka tills rotfrukterna är mjuka men inte har kokat sönder. Rör ner crème fraiche och låt soppan bli riktigt varm. Om soppan är väl tjock, späd med mer vatten. Smaka av med salt.

5

Skålla och skala mandeln. Hacka den grovt. Blanda sötmandel, citronskal, olivolja, koriander och lite salt i en skål.

6

Servera soppan med mandeltoppingen.


Kommentar:
Kålrot smakar mycket bra tillsammans med kryddor som spiskummin, koriander, kardemumma och kanel. Prova!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top