Kallrökt lax och purjopaj

Du behöver 350 g lax blank och fin kallrökt i skivor Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör eller margarin 2.5 msk vatten Fyllning: 2.5...


4 portioner

Du behöver

  • 350 g lax blank och fin kallrökt i skivor

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2.5 msk vatten

Fyllning:

2.5 st purjolök
smör eller margarin
2.5 dl västerbottensost riven
4 dl mjölk
4 st ägg
1 krm svartpeppar mald
muskot en udd riven muskot

Gör så här

1
Hacka/gaffla i en bunke ihop mjöl och tunt skivat matfett till smuldeg. Rör i vattnet och arbeta ihop det hela till en slät deg. Låt den gärna ligga kallt 15-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut och placera degen i en pajform, ca 27 cm i diameter, så att botten och kanter blir degklädda. Eller tryck/tumma i stället ut degen i formen. Nagga i botten med en gaffel. Sätt en dubbelvikt folieremsa runt de degklädda kanterna så att de håller sig uppe under gräddning.

2
Förgrädda pajskalet i sin form cirka 10 minuter. Ta ur ugnen.

3
Snitta upp och skölj purjolökarna noggrant genom att “bläddra” mellan bladen så att all eventuell sand blir avspolad. Skär nu purjolökarna i cirka 1 cm tjocka skivor. Fräs dem mjuka och glansiga i matfett i en kastrull eller stekpanna.

4
Fördela purjon över det förgräddade pajskalet. Strö den rivna osten över.

5
Vispa ihop mjölk och ägg med peppar och kanske en aning muskot. Häll blandningen över purjon i pajskalet. Grädda pajen 25-30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.


Kommentar:
Det här är ett recept som är gott att bjuda på när det är midsommarkalas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top