RECEPT FRÅN IK

Kåldolmar med potatis

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 90 minuter
12 stycken

Du behöver

  • 1 styck vitkålshuvud gärna färsk vitkål eller spetskål
  • salt
  • Fyllning:

  • 350 gram fläskfärs
  • 1 tesked salt
  • 1 kryddmått vitpeppar
  • 1.5 deciliter mjölk
  • 2.5 deciliter kokt ris
  • Till stekning

  • 2.5 matskedar smör eller smör och olja
  • 2 matskedar ljus sirap
  • Sås

  • 2 deciliter grädde
  • kinesisk soja
  • salt och peppar
  • Till garnering och servering

  • 1 matsked strimlad persilja
  • nykokt potatis
  • rårörda lingon eller lingonsylt

Gör så här

1

Skär runt kålstocken så att bladen kan tas loss. Förväll kålen i lättsaltat kokande vatten, lossa bladen efter hand som de mjuknar. Lyft eventuellt upp kålhuvudet på ett fat när bladen ska tas bort. Låt bladen rinna av på en handduk. Skär bort en del av den grova bladnerven, så att bladen lättare kan rullas till dolmar.

2

Blanda färs, salt, peppar och mjölk i en bunke. Blanda i riset till en ganska lös färs, späd eventuellt med lite mera mjölk om det behövs.

3

Lägg ut kålbladen på en stor skärbräda. Lägg cirka 1 1/2 matsked färs på varje kålblad, vik in sidorna och rulla ihop.

4

Bryn hälften av kåldolmarna i hälften av smöret. Ringla över hälften av sirapen och bryn dem vackert bruna runtom. Lägg över dolmarna i en gryta. Häll lite kokande vatten i pannan och häll över stekskyn i grytan. Bryn resten av kåldolmarna på samma sätt, lägg dem i grytan och häll över skyn.

5

Efterstek dolmarna under lock på svag värme cirka 30 minuter, eller tills kålen känns mjuk.

6

Lägg upp dolmarna i en serveringsform och varmhåll. Späd skyn i grytan med grädde. Smaka av med soja, salt och peppar. Häll såsen över dolmarna. Servera med kokt potatis och rårörda lingon eller lingonsylt.


Kommentar:
Finns det något godare än hemlagade kåldolmar? Laga gärna många och frys in.

Recept