Du behöver
- 100 g smör mjukt
- 2 msk strösocker
- 1 st ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 4 msk kaffegrädde
- 1 dl apelsinmarmelad
- 1 st ägg till pensling
- pärlsocker
Gör så här
1
Rör smör och socker med elvispen. Vispa in ägget. Sikta samman vetemjöl och bakpulver och blanda ner det omväxlande med grädden.
2
Ta upp degen och arbeta den samman för hand på rikligt mjölad bakbänk. Forma två runda platta degbitar med storlek som en assiett (15–17 centimeter). Packa in dem i plast och låt dem vila ungefär en timme i kylskåp.
3
Kavla ut varje degbit till en rund kaka, cirka 30 centimeter i diameter. Sporra varje kaka i 8 snibbar. Bred lite marmelad på varje och rulla samman från den breda
4
änden. Lägg gifflarna med snibben nedåt på papprad plåt. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
5
Grädda gifflarna mitt i ugnen i 200 grader 12–15 minuter till
6
gyllenbrun färg. Gifflarna är bäst då de är nybakade.