Du behöver
- 200 g färsk korv t ex rosmarin- eller fänkålskryddad
- 1 st ägg
- 1 st kokt potatis kall, grovriven
- 3 msk filmjölk eller gräddfil
- 0.5 tsk salt
- 1-2 krm svartpeppar
- 400 g nötfärs
- smör och rapsolja till stekning
Till garnering
rosmarinblad
flingsalt
Gör så här
Klipp upp skinnet på korven och ta ur korvfärsen.
Blanda ägg, potatis, filmjölk, salt och peppar i en bunke. Blanda i korvfärsen och nötfärsen till en jämn färs.
Forma färsen till jämna, fina bullar på vattensköljd skärbräda.
Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Bryn bullarna i 3–4 omgångar. Skaka pannan så att de blir brynta runtom. Minska sedan värmen, lägg alla köttbullar i pannan och efterstek dem utan lock cirka 5 minuter.
Garnera med rosmarinblad och flingsalt.
Tips: Stek gärna en provköttbulle innan du rullar bullarna.
Ett smart sätt att sätta smak på julköttbullar är att använda en kryddig färskkorv i smeten.