RECEPT FRÅN IK

Inkokt lax med örtagårdssås

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 kg laxfilé skinn- och benfri
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättika 12 %
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 tsk salt
  • 4-5 st vitpepparkorn
  • 2 st kryddpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 1 st liten gul lök
  • 1 st liten morot
  • dillkvistar
  • Örtagårdssås

  • 2 dl gräddfil
  • 3 msk majonnäs
  • 3 msk finhackad dill och persilja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • salt och svartpeppar

Gör så här

1

Skär laxen i mindre portionsbitar.

2

Koka upp vatten och tillsätt ättika, salt, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad. Skala lök och morot och skär i grova bitar. Lägg ner i det uppkokta vattnet och sjud i cirka 10 minuter under lock.

3

Lägg ner laxen och sjud den i 5–6 minuter tills den är genomkokt. Lägg upp laxen på ett fat att kallna, och ställ även lagen att kallna. Häll sedan den kalla lagen över laxen och låt dra i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten. 

4

Blanda samman alla ingredienser till såsen.

5

Lyft upp laxen ur lagen och servera den kall med dillkvistar och citronklyftor tillsammans med potatissalladen och örtsåsen.


Kommentar:
En kall lax med örtig sås är ett gott alternativ vid sidan av sillen som mättar till potatisen.

Recept