RECEPT FRÅN IK

Inkokt lax med nudelsallad

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

    Inkokt lax

  • 600 g lax skinn- och benfri
  • 8 dl vatten
  • 1 dl japansk soja
  • 2 tsk salt
  • Sojamajonnäs

  • 1 st äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0.5 tsk dijonsenap
  • 1.5 dl rapsolja
  • 2 tsk japansk soja
  • Dressing

  • 1.5 st lime
  • 3 msk vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk asiatisk fisksås
  • 1 st liten thaichili finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta riven
  • Risnudelsallad

  • 180 g risnudlar
  • 75 g sockerärtor
  • 1 st morot stor
  • 0.5 st rödlök liten
  • 2 st avokador
  • 0.5 kruka koriander
  • 2 msk sesamfrön rostade

Gör så här

1

Inkokt lax: Skär laxen i tvåcentimeterstärningar och lägg i en ugnsform. Koka upp vatten, soja och salt till lagen. Slå den kokande lagen över laxen. Låt stå i en timme och lyft sedan laxen ur lagen med en hålslev. 

2

Sojamajonnäs: Vispa samman äggula, vinäger, och dijonsenap med elvisp i en skål. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt vispning. Se till att alla ingredienser håller samma temperatur så minskar risken att den skär sig. Smaka av med soja.

3

Dressing: Blanda ingredienserna till dressingen och rör så att sockret löser sig.

4

Risnudelsallad: Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av väl, klipp nudlarna så blir de lättare att blanda. Strimla sockerärtorna på längden. Skala och hyvla moroten tunt med skalaren. Skiva löken mycket tunt. Dela, kärna ur och skiva avokadon. 

5

Vänd samman nudlarna med hälften av dressingen. Blanda i sockerärtor, morot och rödlök, men vänta med avokadon. Vänd i koriandern. Tillsätt mer dressing vid behov.

6

Lägg upp salladen i tallrikar, toppa med lax och avokado. Ringla över majonnäs och strö över sesamfrön. Servera med resterande majonnäs på sidan.


Kommentar:
Sojamajonnäs passar perfekt till laxen. Lägg majonnäsen i en liten spritspåse så blir den lätt att ringla över salladen.

Recept