Helstekt oxfilé på italienskt vis

Här serveras oxfilén med friterad lök, tryffelsmör, pinjenötter, parmesanost och ruccola.

Tillagningstid: 75 minuter
8 portioner

Du behöver

  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja

Friterad lök

2 st bananschalottenlök
1 dl rapsolja

Tryffelsmör

100 g smör rumsvarmt
20 g tryffel riven färsk eller några droppar tryffelolja

Till servering

50 g pinjenötter rostade
50 g Parmesan-ost flagad
35 g rucola sköljd och torkad
1 msk olivolja
flingsalt
1 kg oxfilé i bit

Gör så här

1

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa oxfilén och bind upp den så att den blir jämntjock. Gnid in med salt och peppar. Hetta upp oljan i en panna och bryn oxfilén runt om till fin färg. Lägg i smöret mot slutet och ös köttet med det. Lägg köttet i en ugnsform, sätt i en termometer och stek tills innertemperaturen är 55–60 grader (vid 55 är oxfilén lite rödare, vid 60 rosa). Låt vila inlindad i smörpapper i minst 15 minuter.

2

Skala lökarna och skiva dem tunt. Lägg skivorna i en liten kastrull med oljan och värm upp tillsammans, då blir det lättare att hålla koll på värmen och få ett perfekt resultat. Fritera på medelhög värme i cirka 15 minuter eller tills lök-en är gyllene och frasig, rör om ibland. Ta upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper.

3

Rör ihop ingredienserna till smöret, smaka av med lite salt. Lägg gärna i spritspåse.

4

Skär köttet i en halv centimeter tjocka skivor och fördela på tallrikar. Spritsa lite smör på varje skiva. Strö över lök, rucola, pinjenötter och parmesan. Avsluta med lite flingsalt och nymalen peppar och droppa lite god olivolja över rätten.


Kommentar:
Tips! Ta ut oxfilén ur kylen en halvtimme innan tillagning för bättre stekresultat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top