Helstekt oxfilé med tryffelsky och karamelliserade fikon

Du behöver 1 kg oxfilé av mittbiten steksnöre 0.5 dl hackade örter t ex salvia, rosmarin och backtimjan 1 msk smör 2 msk rapsolja eller...

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg oxfilé av mittbiten
  • steksnöre
  • 0.5 dl hackade örter t ex salvia, rosmarin och backtimjan
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja eller majsolja
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk flytande honung
  • 0.5 dl vatten
  • flingsalt och nymald svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1.5 tsk tryffelolja
  • fikon
  • 6 st fikon
  • 1 msk smör
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 dl vatten

Gör så här

1
Oxfilé Ta ut köttet i god tid innan tillagning så att det inte är kallt. Bind gärna upp med steksnöre och klappa in örterna.

2
Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om i smör och olja i en stekpanna på hög värme så att det får fin färg. Bryn även kortändarna. Salta med flingsalt och peppra. Lägg över köttet i en ugnssäker form.

3
Häll vinet i stekpannan så att det fräser till. Tillsätt vinäger, honung och vatten. Låt puttra ihop på svag värme i cirka 10 minuter. Smaka av väl med salt, peppar och eventuellt extra honung. Vispa ner smöret och tryffeloljan.

4
Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i köttets tjockaste del. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 56 grader för rött kött eller 58 för rosa kött. Ta ut det och täck med folie så att köttet får vila med termometern instucken (annars sipprar köttsaften ut) i cirka 10 minuter.

5
Häll eventuell sky i skysåsen. (Passa nu på att grädda polentan, se separat recept).

6
Fikon Halvera fikonen. Hetta upp en panna med en klick smör. Strö socker i pannan och lägg i fikonen med snittytan nedåt.

7
Stek dem på medelvärme tills sockret smält och börjat bli karamelliserat. Vänd fikonen i pannan och häll i vattnet, låt bubbla in och blandas med sockret. Ös det smälta sockret över fikonen.

8
Skär köttet i cirka 3 centimeter tjocka skivor.

9
Servera genast med skysås, polenta och vintersallad.

10
Tips! Vill man förbereda köttet går det bra på två olika vis.

11
Bind upp köttet och klappa in örterna en dag i förväg för att sedan bryna och ugnsbaka det innan servering. Eller tillaga det helt klart och servera kallskuret i tunnare skivor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top