Helstekt oxfilé med konjakssås

Du behöver 1 st oxfilé ca 600 g 1 msk smör eller margarin 1 tsk salt 1 krm svartpeppar Sås: 2 st schalottenlökar eller 1...


4 portioner

Du behöver

  • 1 st oxfilé ca 600 g
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Sås:

2 st schalottenlökar eller 1
2 krm svartpeppar
1 msk smör eller margarin
3 msk konjak
2.5 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 tsk soja 1-2 tsk
salt ev

Gör så här

1
Putsa oxfilén. Bryn den runt om i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Efterstek filén i ugnen i 200°C, 15-20 min. Skiva köttet tunt lite på snedden.

2
Servera med såsen, örtsnurror och haritcots verts.

3
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs lök ochsvartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på 2 msk konjak, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.


Kommentar:
Ett inslag i “Exklusivt med finess” som ingår i temafesten “Lyxig festmiddag”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top